Så gör du ditt eget effektiva rengöringsmedel med ättika och eteriska oljor

Så gör du ditt eget effektiva rengöringsmedel med ättika och eteriska oljor

Har du tröttnat på att använda städprodukter med starka kemikalier och onödig förpackning? Då är du inte ensam! I dagens inlägg vill jag dela med mig av hur du enkelt kan göra ditt eget, effektiva rengöringsmedel som är både miljövänligt och lättare på plånboken, med hjälp av ättika och eteriska oljor.

Varför Ättika och Eteriska Oljor?

Ättika har använts som ett mångsidigt städredskap i århundraden. Den är antiseptisk, antiviral och antibakteriell, vilket gör den utmärkt för rengöring i hemmet. Den avlägsnar dålig lukt, tar bort kalkavlagringar och är effektiv mot fett och smuts. Ättikan är dessutom helt nedbrytbar och säker att använda runt barn och husdjur.

Eteriska oljor har en rad olika positiva egenskaper och kan öka det rengörande effekterna, samtidigt som de tillför en härlig doft utan syntetiska doftämnen. Många eteriska oljor, som tea tree, lavendel och citron, har naturliga antiseptiska egenskaper som förstärker ättikans rengöringskraft.

Hur Gör Man?

Ingredienser:

 • 1 del vit ättika (vanligtvis 12 %)
 • 1 del vatten
 • 10-20 droppar eterisk olja efter önskad doft och egenskap

Instruktioner:

 1. Kombinera ättika och vatten i en sprayflaska. Blandningsförhållandet kan justeras beroende på hur starkt rengöringsmedlet önskas.
 2. Tillsätt de eteriska oljorna direkt i blandingen.
 3. Skaka flaskan väl innan varje användning för att se till att oljorna blandas med ättikablandningen.
 4. Använd rengöringssprayen på ytor såsom köksbänkar, spisar, toalettsitsar och även fönster. Skölj med vatten där det behövs.

Notera att ättika inte bör användas på marmor eller andra ytor som är känsliga för syra.

Vilka Eteriska Oljor ska man använda?

Här är några förslag på eteriska oljor och deras egenskaper:

 • Tea tree-olja: Antibakteriell, antiseptisk och svampdödande.
 • Lavendelolja: Ger en lugnande doft och är mild mot huden.
 • Citronolja: Uppfriskande doft och naturlig blekande effekt.
 • Eukalyptusolja: Naturlig luftrenare och effektiv mot husdammskvalster.

Användningsområden

Denna universella städningsspray kan användas på de flesta hårda ytor. Den är speciellt effektiv på badrummet för att bekämpa mögel och bakterier samt i köket där man vill undvika rester av kemikalier på ytor där vi hanterar mat.

För en fräsch doft i hela hemmet, prova också att spraya en blandning av ättika och eteriska oljor i luften. Ventilera väl efteråt för att undvika en för stark doft av ättika.

Jag hoppas att detta inlägg inspirerar dig att testa göra ditt eget naturliga rengöringsmedel. Skydda miljön och ditt hem samtidigt som du sparar pengar – hållbart och hälsosamt!

Slutsats

Att göra ditt eget rengöringsmedel med ättika och eteriska oljor är inte bara enkelt och effektivt, utan också ett steg mot en mer medveten konsumtion. Genom att välja naturliga ingredienser kan vi skapa en mer hållbar livsstil och ett renare hem utan att kompromissa med städkvaliteten.

Lycka till med ditt nya naturliga rengöringsmedel!

Skriv en kommentar