Naturligt rent: Så rengör du ugnen utan kemikalier

Naturligt rent: Så rengör du ugnen utan kemikalier

Hej kära läsare! Idag tar vi oss an kanske ett av de mest fruktade städgörorna: ugnen. Vi vet alla hur det ser ut efter månader av bakning och matlagning – inbrända matrester och envisa fettfläckar som tycks inviga ugnen till ett evigt kladdigt mörker. Men frukta ej, jag ska visa er hur ni med naturliga metoder och enkla hushållsprodukter kan få ugnen att återigen glänsa utan att behöva använda starka kemikalier.

Steg 1: Förberedelse Innan du sätter igång är det bra att ta ut allt löstagbart från ugnen som galler och plåtar. Dessa kan du rengöra separat genom att låta dem ligga i blöt med en blandning av varmt vatten och en skvätt naturligt diskmedel.

Steg 2: Blanda din egen ugnrens Till att börja med behöver du göra en pasta. Blanda ihop

  • 1/2 dl bikarbonat
  • en matsked vatten (justera mängden vatten för att få till rätt konsistens)

När du har din pasta är det dags att överse hela ugnens inre med den, undvik värmeelementen. Låt pastan verka över natten eller åtminstone ett par timmar. Bikarbonaten hjälper till att lossa inbränt fett och smuts.

Steg 3: Använd ättika Efter att pastan har fått verka kan du spraya ättika över. Denna sura vätska kommer att reagera med bikarbonaten och effektivt bryta ner smutsen. När ättika sprutas på den torkade bikarbonaten kommer du se att det bubbler och fräser – ett tecken på att rengöringen är i full gång.

Steg 4: Skrubba försiktigt Efter att reaktionen lugnat sig är det dags att skrubba. Använd en icke-slipande svamp eller en gammal tandborste för att komma åt i alla vrår. Var försiktigt och tänk på att inte repa ytan inuti ugnen.

Steg 5: Torka rent När du har skrubbat klart torkar du enkelt bort resterna med en fuktig duk. Det är viktigt att all bikarbonat och ättika tas bort annars kan det efterlämna vita spår.

Extra tips: Citronkraft Lägg två citronhalvor i en ugnsfast skål med lite vatten och 'baka' i ugnen på cirka 120 grader Celsius i 30 minuter. Ångan från citronerna kommer att lösa upp fett och smuts som sedan är lättare att torka bort.

Steg 6: Polering Som avslutning kan du för en extra glans skölja av ytan med en blandning av vatten och ättika och sedan putsa torrt med en ren kökshandduk eller mikrofiberduk.

Voilà! Med dessa enkla och naturliga steg har du en ugn som ser ut och känns som ny igen. Dessutom har du skonat både miljön och din hälsa från onödiga kemikalier. Lycka till med städningen!

Som vanligt, dela gärna med er av era erfarenheter och ställ frågor i kommentarsfältet. Jag ser fram emot att höra från er!

Skriv en kommentar